SEO Web Hosting sau cat de mult conteaza viteza site-ului

Publicat la data de 31.07.2013 de catre Dan Nicolae
Un detaliu pe care putina lume il cunoaste este importanta timpului de incarcare al site-ului pentru determinarea pozitiei acestuia in Google. Cat de mult conteaza un site optimizat pentru viteza, gazduit pe web hosting performant care sa-l sustina din punctul de vedere al lui Google?
Afla detalii

Ce ne dorim atunci cand interactionam cu un site?

In mod cert, sa gasim cu usurinta ceea ce cautam. Un site intuitiv construit, cu o asezare corecta in pagina a informatiei, este raspunsul la aceasta cerinta.

De asemenea, vrem ca pagina pe care o accesam sa se incarce rapid, astfel incat navigarea sa fie fluenta, fara pauze neplacute.

Tendinta modificarilor in algoritmul motorului de cautare este de a lua in consideratie factorii umani. Astfel, Google tine cont din ce in ce mai mult de ceea ce ne place si, mai ales, de ceea ce nu ne place. Pentru o experienta placuta, motorul de cautare va evita trimiterea utilizatorul pe un site care se incarca greu sau are probleme, clasand pagina respectiva evident pe o pozitie secundara.

Raspunsul la intrebarea daca Google avantajeaza site-urile rapide, printr-o pozitionare mai buna in cautari? Evident, DA!

De aceea este bine sa aveti in vedere cateva mici trucuri pentru a creste viteza de incarcare a site-ului.

Folositi cat mai putine imagini pentru design. Odata cu aparitia HTML5 si CSS3, multe elemente care in trecut se faceau strict cu imagini se pot realiza acum direct din cod. Gradientele, colturile rotunjite, umbrele sunt doar cateva exemple de astfel de elemente. Daca totusi este necear sa folositi imagini, va recomandam sa nu le schimbati dimensiunea din cod folosind parametrii width si height. Dimensiunea imaginilor trebuie sa fie potrivita exact cu ceea ce este necesar in site.

La construirea sau optimizarea unui site, plasati fisierele .js in footer, pentru a fi incarcate ultimele.

De asemenea, pentru o performanta crescuta, site-ul trebuie sustinut si de serverul de gazduire. Nu voi intra in detalii prea tehnice, dar un server web optimizat pentru viteza trebuie sa aiba cel putin urmatoarele facilitati: mod expires si mod headers, sistem de cache gen APC si MemCache si o baza de date optimizata periodic.

Indiferent ca folositi o solutie shared web hosting sau un cloud server dedicat administrat de catre noi, gazduirea la ServerHost este SEO ready. Daca site-ul este construit pentru a lucra cu serverele noastre, combinatia va fi optima iar viteza de incarare va fi pe masura.

Pentru a afla timpii de incarcare a site-ului, o posibilitate este sa-l inscrieti in Google Analytics. Exista si solutii ce pot fi instalate pe calculatorul personal, dintre care va recomandam Firebug, pentru a afla viteza de incarcare a paginii, si addon-urile YSlow si Page Speed, pentru optimizare.

Mult succes!

 

 

Dan Nicolae
Dan Nicolae are o bogata experienta in domeniul Internet, Linux si retelistica. Fiind pasionat de tot ceea ce inseamna web, a devenit un mare fan al platformei Wordpress, in care a dezvoltat numeroase site-uri web, continuand apoi cu marketingul online, SEO si Google Adwords. De mai bine de 10 ani, este fondatorul ServerHost, companie specializata in servicii de gazduire pe servere cloud dedicate cu administrare inclusa.