Cum testezi daca o pagina web este intuitiva

Publicat la data de 21.07.2013 de catre Dan Nicolae
Pagina ta de Internet este suficient de intuitiva? Gasesc vizitatorii acesteia, cu usurinta informatia pe care o cauta? Pentru a afla acest lucru va recomand urmatorul test.
Afla detalii

In domeniul web exista o regula de baza. Daca in maxim 8 secunde, cel care viziteaza pagina nu gaseste ceea ce cauta, sunt sanse foarte mari ca acesta sa paraseasca site-ul. Testul pe care vi-l propun in continuare este denumit ” Testul celor 5 secunde“.

Ce trebuie sa faceti? Rugati un prieten care nu a mai vazut pagina vreodata sa se aseze in fata acesteia cu ochii inchisi, dupa care rugati-l sa-i deschida si sa se uite la pagina timp de 5 secunde dupa care sa inchida ochii din nou si sa va spuna despre ce era vorba.

Pentru o relevanta crescuta a testului este indicat sa-l aplicati mai multor persoane, de preferinta cu ocupatii diferite.

Daca in mod repetat veti primi un raspuns confuz, inseamna ca pagina respectiva nu este suficient de intuitiva si va trebui sa reluati procesul de creare a acesteia pentru a avea un succes mai mare pe viitor.

Daca nu aveti pagina de Internet deja creata, puteti folosi o schita a acesteia, desenata pe o foaie de hartie. Daca aveti deja un site si va intrebati daca este intuitiv construit, il puteti testa direct.

Mult succes!

Dan Nicolae
Dan Nicolae are o bogata experienta in domeniul Internet, Linux si retelistica. Fiind pasionat de tot ceea ce inseamna web, a devenit un mare fan al platformei Wordpress, in care a dezvoltat numeroase site-uri web, continuand apoi cu marketingul online, SEO si Google Adwords. De mai bine de 10 ani, este fondatorul ServerHost, companie specializata in servicii de gazduire pe servere cloud dedicate cu administrare inclusa.