Black friday si serverele de web hosting.

Publicat la data de 26.11.2013 de catre Dan Nicolae
Daca in offline acest fenomen este vizibil datorita cumparatorilor ce se inghesuie in magazine pentru a "prinde" reducerile, ceea ce se intampla de Black Friday in segmentul online este destul de neclar. Din acest motiv, ne-am gandit sa va impartasim experienta pe care am avut-o anul acesta de Black Friday, din perspectiva unei companii ce ofera servicii de web hosting.
Afla detalii

Black Friday, 2013

Cu totii cunoastem Black Friday, acea zi din an in care comerciantii sa intrec sa ofere produse la super-promotii – mai mult sau mai putin avantajoase – iar cumparatorii se intrec sa cumpere.

Daca in offline acest fenomen este vizibil datorita cumparatorilor ce se inghesuie in magazine pentru a “prinde” reducerile, ceea ce se intampla de Black Friday in segmentul online este destul de neclar. Din acest motiv,  ne-am gandit sa va impartasim experienta pe care am avut-o anul acesta de Black Friday, din perspectiva unei companii ce ofera servicii de web hosting.

In calitate de cumparator sau poate doar de observator al  Black Friday ati constatat ca dupa un anumit timp paginile web ale magazinelor online nu mai functioneaza sau se incarca extrem de greu. Unele companii au reusit chiar sa indulceasca momentul nefericit cu o serie de mesaje amuzante de eroare precum cel din imaginea de mai sus folosit de F64. In acel moment, datorita unui numar mare de vizitatori care acceseaza simultan pagina respectiva, serverul sau sistemul de servere ajunge la limita maxima suportata si efectiv se blocheaza. Cresterea limitei de functionare a unui site in aceste conditii implica configuratii software si  hardware care, pentru o utilizare normala in restul anului, sunt de cele mai multe ori nejustificate.

Pregatirile

In continuare va vom povesti cum a decurs  Black Friday pentru echipa ServerHost, care a fost alaturi de unul dintre magazinele online participante.  Din motive de confidentialitate nu vom divulga numele acestuia, ci vom prezenta doar datele tehnice inregistrate cu aceast prilej.

Black Friday a inceput la ServerHost inca de joi, moment in care am pregatit campaniile de pre-promovare in Google Adword a evenimentului. In acelasi timp, administratorul data center-ului nostru pregatea serverul clientului, aplicand ultimele optimizari. Am constatat ca nu eram singurii care pornisem din timp pregatirile de Black Friday fiindca indicii crescatori ai traficului pe site indicau ca viitori cumparatori incepusera deja sa inspecteze piata. Acesta a fost momentul in care ne-am dat seama ca serverul clientului, in configuratia existenta, nu avea sanse sa functioneze fara probleme in ziua de vineri.

Principalul element in vanzarea de produse in mediul online este evident site-ul, nefunctionarea acestuia inseamnand comenzi mai putine, clienti nemultimiti, o imagine mai putin favorabila. Trebuia sa gasim solutii rapide pentru a imbunatati performanta si stabilitatea site-ului in momentele ce urmau sa vina.

Am dublat cantitatea de memorie pe cloud serverul clientului si am adaugat in configuratie un al doilea server care urma sa fie ocupat strict cu baza de date. Pentru o securitate crescuta, cele doua servere au fost conectate intre ele  prin intermediul unei retele gigabit private. Pentru eliberarea serverului web, am folosit sistemul nostru de CDN (Content Delivery Network) responsabil cu servirea fisierelor statice si a imaginilor prezente pe site. Partea de DNS a fost asigurata de cele 3 servere puternice pe care le folosim in mod curent pentru clientii nostrii. Site-ul era optimizat pentru a folosi si sistemele de cacheing memcache si apc, asa ca totul trebuia sa decurga OK.

Miezul noptii, Black Friday a inceput!

Nici nu s-a facut bine ora 12 in noaptea dintre joi si vineri ca au si navalit “vanatorii” de produse la preturi promotionale. Traficul a crescut vazand cu ochii si a atins maximimul in jurul orei 12:30. Configuratia noastra de servere lucra fara probleme.

Media de incarcare pentru procesoare era la 40% pentru serverul cu baza de date si  39% pentru cel care deservea partea web . Din punct de vedere al memoriei stateau la fel de bine. Au existat intr-adevar varfuri pentru CPU la 100% dar, in ansamblu, totul a functionat excelent.

Ne gandim deja la Black Friday 2014, pentru care oferim clientilor nostri posibilitatea de a gazdui site-ul in ServerHost Cloud. Datorita solutiei flexibile de configurare pe care il ofera cloud-ul, vom putea crea configuratii performante de servere virtuale impartite pe mai multe noduri, asigurand astfel atat redundanta cat o putere de servire a paginilor net superioara solutiilor conventionale. Totul la un pret avantajos.

Daca ti-a placut articolul, fa-l cunoscut prietenilor tai –  in mod direct sau prin intermediul Facebook, Google + si Linkedin.  Nu uita sa dai like si +1  folosind butoanele de mai jos. Multumim!

Dan Nicolae
Dan Nicolae are o bogata experienta in domeniul Internet, Linux si retelistica. Fiind pasionat de tot ceea ce inseamna web, a devenit un mare fan al platformei Wordpress, in care a dezvoltat numeroase site-uri web, continuand apoi cu marketingul online, SEO si Google Adwords. De mai bine de 10 ani, este fondatorul ServerHost, companie specializata in servicii de gazduire pe servere cloud dedicate cu administrare inclusa.